Observati Perseidele!

August 7, 2012 – 10:35 am

An de an, in luna august isi face aparitia curentul de meteori Perseide, unul dintre cei mai cunoscuti curenti de meteori. Curentul de meteori a primit denumirea de “Perseide” datorita radiantului(punctul din care apar ca vin) situat in constelatia Perseus. Perseidele sunt un fenomen datorat cometei Swift-Tuttle, a carui coada imprastie gheata si praf de-a lungul orbitei sale. Aceste particule imprastiate intra in contact cu atmosfera Pamantului, unde in urma frecarii cu aerul, se aprind.

Orice curent de meteori are o perioada activa si un maxim, perioada in care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide, perioada activa este din 17 iulie pana in 24 august. In aceasta perioada se pot observa pe langa meteorii ce vin din constelatia Perseus, meteori ce par ca vin din alte constelatii.  Maximul curentului de meteori al Perseidelor in anul 2012 este in data de 12 august la ora 16(ora Romaniei). Cum la noi inca este zi, ne ramane sa observam noptile din 11 spre 12 si 12 spre 13 august. Prezicerile acestui an spun ca numarul maxim de meteori pe ora este de 100.

Fenomenele astronomice se observa cel mai bine in zonele lipsite de luminile orasului. Cele mai recomandate locuri sunt in zonele rurale sau la munte. Cei ce vor observa perseidele pe “cer curat” vor avea sanse mari sa prinda aproximativ 100 de meteori pe ora. Observatorii din zonele urbane pot observa maxim 20 de meteori pe ora.

Pentru a observa perseidele nu aveti nevoie de niciun instrument astronomic, telescop sau binoclu.

Be Sociable, Share!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.