Diagrama Hertzsprung-Russell

August 6, 2012 – 6:23 pm

Diagrama Hertzsprung-Russell este un grafic al stelelor, ce arata relatia dintre magnitudinile absolute ale stelelor sau luminozitatilor cu clasele lor spectrale si temperaturilor. Aceasta a fost creata in anii 1910 de catre danezul Ejnar Hertzsprung si americanul Henry Norris Russell si reprezinta un pas important inainte pentru intelegerea evolutiei stelelor.

Majoritatea stelelor ocupa o regiune pe grafic pe o linie numita secventa principala. In aceasta perioada, stelele fuzioneaza hidrogen pentru a forma heliu in lant proton-proton. O alta trasatura remarcabila este spatiul Hertzsprung, aflat in regiunea dintre A5 si G0 subclase spectrale si intre +1 si -3 magnitudini absolute.

Diagrama Hertzsprung-Russell poate fi folosita si pentru a masura distanta de la un roi de stele la Pamant. Aceasta masuratoare poate fi facuta masurand magnitudinile aparente ale stelelor din roi cu magnitudinea absoluta a unei stele cu distanta cunoscuta. Grupul observat este plasat apoi pe axa Oy a diagramei pana cand cele doua secvente principale se suprapun. Valoarea ajustarii verticale a pozitiei se numeste modul de distanta si este o marime directa pentru distanta, aceasta masurandu-se in parseci.


Diagrama Hertzsprung-Russell cu 22000 de stele din catalogul Hipparcos si 1000 din catalogul Gliese reprezentat grafic. Stelele au tendinta a se aduna in anumite regiuni ale diagramei. Regiunea in care stelele predomina este diagonala, care porneste din stanga-sus(stelele fierbinti) si se termina in dreapta-jos(stelele reci). Aceasta regiune se numeste secventa principala.

Be Sociable, Share!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.